Shantykorenfestival
Sjompiesingers, De Kloosterzangers & De Bargzangers
Na het succes van de festivals met bigbands (2023) en popkoren (2024) gaat Het Bostheater nu in zee met shantykoren. Maar liefst drie treden er op deze middag: De Kloosterzangers uit Sibculo, De Bargzangers uit Lemele en de Sjompiesingers uit Gramsbergen.
Sjompiesingers
Het begon als grap in 1998 en is uitgelopen op een prachtig zeemans-, shanty- en feestkoor. Het enthousiasme van het publiek bij het optreden in De Gramsberger Feestweek sloeg over op de gelegenheidsformatie. De kiel voor het koor was gelegd en men besloot door te gaan als koor dat zingt over water, scheepvaart, het hijsen van de zeilen, halen en lichten van het anker. Het koor werd onder de naam Sjompiesingers te water gelaten. Het oude scheepstype zomp, in de volksmond verbasterd tot vechtsjomp, is de basis voor de naam.
Op een muzikale reis nemen de Sjompiesingers je mee door de wereld van het zeemanslied, shantylied, feestliedjes, Ierse ballades, Duits- en Engelstalige luisterliedjes.
De Kloosterzangers
Sinds 2008 heeft Sibculo een shantykoor. De naam Kloosterzangers heeft uiteraard te maken met het historische gegeven van een vijftiende-eeuws klooster waarvan de restanten (o.a. de kloosterput) nog steeds aanwezig zijn.
De Kloosterzangers zingen herkenbare en gezellige liedjes over de zee. Maar ook populaire Nederlands- en Duitstalige liedjes behoren tot het repertoire van het intussen tot bijna 70 leden uitgegroeide koor. Er wordt opgetreden op de meest uiteenlopende evenementen en plaatsen. Dit varieert van verzorgingstehuizen tot markten, feesten en shantyfestivals. Met de 8 muzikanten en de dirigent is ieder optreden een feestje.
De Bargzangers
Het koor is opgericht op 22 maart 2003 in het Sallandse dorp Lemele, aan de voet van de Lemelerberg, waaraan het koor zijn naam te danken heeft. Berg word in het dialect altijd als Barg uitgesproken, vandaar de naam Bargzangers. Op dit moment bestaat het koor uit 45 zangers, allemaal afkomstig uit Lemele en omgeving. Het koor word begeleid door drie accordeonisten, een harmonica speler, 2 gitaristen en een drummer. Het geheel staat onder leiding van Mieke Bruins. Met veel plezier zingen De Bargzangers Oude liederen, Nederlands, Duitse, Engelse en soms Franstalige liederen. Ieder voorjaar houdt het koor een eigen concert. Door de loop van het jaar vertonen ze hun zangkunsten op festivals, braderieën, kerstmarkten en in verzorgingshuizen.
Let op! Deze voorstelling vindt plaats in het Bostheater in Gramsbergen.